menu
 
MEGAMAN®
        Waarom de LithiumIJzerSulfaat batterij in noodverlichting de beste keuze is.
         Terug

        Het bouwbesluit bepaald noodverlichting als wettelijk vereist. De batterij is dan van groot belang en het is daarom de vraag wat dan de beste keuze is.

         

        Het bouwbesluit bepaald noodverlichting als wettelijk vereist. De batterij is dan van groot belang en het is daarom de vraag wat dan de beste keuze is.

        De NiCd, NiMH en Li-ion batterij zijn bij veel mensen goed bekend en met reden. Toch kleven daaraan een aantal belangrijke nadelen.

        De LithiumIJzerSulfaat of LFP (ook wel LiFePO4) batterij brengt op punten veel verbetering. De tabel hieronder zet de eigenschappen van die batterijtypen naast elkaar op een rij:

        Grafiek

        De LFP batterij behoort tot de groep Lithium-ion batterijen, net zoals de LithiumCobaltOxide of LCO batterij (ook wel LiCoO2). Deze LCO is de meest voorkomende en bekend van het Samsung Galaxy Note 7 incident, waarvan de nodige exemplaren in de brand vlogen.

        Veilig.
        In tegenstelling tot de LCO is een LFP batterij bestand tegen hogere temperaturen en is chemisch stabiel. Daardoor is er geen sprake van brandgevaar bij kortsluiting of oververhitting.

        Milieuvriendelijk.
        De LFP batterij is gemaakt van het veel voorkomend natuurlijk mineraal lithium ijzer fosfaat.  Het is daardoor één van de meest milieuvriendelijke batterijtypen.

        Levensduur.
        De LFP batterij laat zich snel opladen en kan vele ontlaad/laad cycli verdragen voordat de capaciteit daalt.

        Samen met het feit dat een LFP batterij lang kan worden opgeslagen in een magazijn voordat het zijn capaciteit verliest, is een lange garantietermijn geen probleem.

        Kosten.
        De vergelijking wat de batterij kost is gebaseerd op het aantal Watt uren dat over de gehele nuttige gebruiksperiode geleverd wordt, gedeeld door de prijs.  De LFP is niet de duurste noch de goedkoopste, maar juist i.c.m. de andere eigenschappen een verstandige keuze.

        Energie Densiteit (E.D.).
        Dit begrip geeft aan hoeveel energie per liter of kilo kan worden opgeslagen. Hoe hoger de E.D, hoe kleiner de batterij. LFP batterij is met een redelijke E.D. prima geschikt voor noodverlichting.

        Conclusie
        Voor noodverlichting zijn de besproken eigenschappen erg belangrijk. De LFP scoort op geen enkel daarvan slecht en op de meeste juist erg goed. Daarmee is de LFP batterij de beste keuze voor noodverlichting.

        Deel dit artikel
        1 minuten lezen   15 juni 2020