menu
 
MEGAMAN®
    LED spots in de WC. Waarom en hoe je die daar zou moeten gebruiken.
     Terug

    De MEGAMAN® Tego LED spot is een functioneel armatuur om badkamers, toiletten, douches en terrassen onder luifels fraai en doelmatig te verlichten. Even snel wat spotjes monteren kan natuurlijk, maar dan mis je de fraaie uitwerking van het licht in de ruimte. Lees hier hoe je met dezelfde moeite de ruimten een chique uitstraling geeft met goed zicht in een toilet en een badkamer.

    LEDspot in WC

    LED toiletverlichting.

    In veel woningen en andere gebouwen worden toiletten stiefmoederlijk behandeld. Qua verlichting komt er vaak een plafonnière te hangen en dat was het dan. Dat levert weliswaar een doelmatige verlichting op, maar het is ook wel erg saai. Als je een inbouw LED spot toepast ontstaat een veel mooiere en rijkere uitstraling. Wat het vraagt is een stukje gipsplaat dat als verlaagd plafond wordt ingezet, of een stukje spanplafond, of een stukje systeemplafond. De MEGAMAN® Tego inbouw LED spot vraagt 100mm vrije ruimte tussen het verlaagde plafond en het bouwkundig plafond, omdat er tenminste 25mm ruimte moet zijn tussen de bovenkant spot en het bouwkundig plafond. Zou je het verlaagde plafond niet tot strak tegen de muren maken, dan is er ruimte voor koofverlichting met LEDstrip en dat maakt het geheel nog fraaier zonder dat er grote extra kosten mee gemoeid zijn.

    Toiletverlichting

    Afbeelding 1. Links, een toilet met plafonnière in 2.800K (warmwit), in het midden met de MEGAMAN Tego LED spot met koof en LEDstrip in 4.000k (neutraalwit). Rechts, met alleen de MEGAMAN Tego LED spot in 2.800K (warmwit). Vergelijk de linker en de rechter en je ziet het voordeel van de spot. De middelste is qua uitstraling nog een trapje hoger.

    De MEGAMAN® Tego LED inbouw spot is een zeer veelzijdig product. Met een draaibare ring op de spot kan ingesteld worden of het licht warmwit moet zijn (3.000 K), dan wel neutraal wit (4.000 K). In een toilet wordt doorgaans wit glanzend porselein toepast en neutraalwit (4.000 K) zal een frisse, heldere uitstraling geven.

    Door een druk op de frontlens kan de stralingshoek van de spot gewijzigd worden van 36 graden (breedstralend) in 60 graden (extra breedstralend). Dankzij het gerichte licht dat de Tego LED spot levert met beide stralingshoeken zal het glanzend porselein sprankelen en tot leven komen. In het licht van een plafonnière zal dat sprankelen juist onderdrukt worden en dat maakt een eerder deprimerende indruk. Zie ook de linker toilet in afbeelding 1.

    Dankzij de IP-54 classificatie is de LED spot regenwaterdicht en als  de onderkant van het plafond waarin de LED spots gemonteerd worden op 2m25 of hoger boven de afgewerkte vloer ligt, mag de Tego in toiletten worden toegepast.

    De MEGAMAN® Tego is dus 4 spots in één LED spot en dat voor de prijs van één spot. Wie zich na installatie bedenkt, kan het dus eenvoudig achteraf veranderen! Klik hier om een instructieve video van de Tego te bekijken, waarin al deze eigenschappen duidelijk worden gedemonstreerd.

     

    LED badkamerverlichting.

    Wat geldt voor de toiletverlichting is ook van toepassing voor de badkamerverlichting. Maar nu is het van belang de LED spots in het juiste aantal op de juiste plekken te monteren.

    Badkamerverlichting

    Afbeelding 2. De Tego in de badkamer voor sfeervolle verlichting

    Houdt de volgende richtlijnen aan:

    • Als basis worden de MEGAMAN® Tego spots op 400mm uit de wand geplaatst en op 1.500mm hart-op-hart uit elkaar geplaatst.
     • Teken een plattegrond op schaal en teken daarin (ook op schaal) de inrichting, zoals een ligbad, een douche, een toilet, het badmeubel en evt. andere voorwerpen.
     • Teken (op schaal) de positie van de deur(en) en de ramen in de plattegrond
     • Plaats de eerste spot in het hart van de deur op 400mm er vanaf.
     • Plaats de volgende spots in het hart van eventuele ramen op 400mm er vanaf. Als er raambekleding wordt gemonteerd dan moeten ze op 400mm van de voorkant van die raambekleding geplaatst worden.
     • Plaats 2 spots boven een eventueel ligbad, waarbij de ene aan het voeteneinde is geplaatst en de andere aan het hoofdeinde. Dan heb je altijd goed licht als je in bad iets wil lezen. Plaats de spots boven de lengte as van het bad. Als het bad tegen een muur is geplaatst, monteer de spots dan op 400m vanaf die muur.
     • Plaats vervolgens tussen die spots de andere spots op 400mm vanaf de muren, waarbij ze niet verder als 1.500 á 1.800 mm hart-op-hart uit elkaar mogen staan. Streef ernaar dat de hart-op-hart afstanden overal zoveel mogelijk dezelfde is. Dit lukt niet altijd, maar zorg er dan voor dat de afwijkingen zo klein mogelijk zijn.
     • Plaats geen spots boven kasten en soortgelijke meubelstukken.
     • Maak de verlichtingsinstallatie dimbaar. Voor de Tego heeft Megaman een dimmer advies en die kunt u hier
     • Gebruik eventueel de Megaman Rico LED inbouw spot, als dim-to-warm gewenst wordt. Klik hier voor meer informatie over de Rico. Bekijk hier de dim-to-warm demo video. Download hier de het dimmer advies voor de Rico.

     

    Onthoudt dat deze richtlijn een goed uitgangspunt voor de badkamerverlichting is, maar het kan nooit een sluitend advies zijn voor alle denkbare en ondenkbare situaties. Als voorbeeld van een dergelijke situatie zie je hieronder de plattegrond van de badkamer die hier besproken is:

    Plattegrond lichtplan badkamer

    Het is duidelijk dat de hart-ophart afstand tussen de diverse LEDspots niet overal dezelfde is. Dat komt omdat de ramen 2m20 breed zijn waardoor bij gebruik van 1 LEDspot per raam de onderlinge afstanden groter dan 1.500 mm worden. Bovendien is de badkamer aan bad-zijde ca. 300 mm langer, waardoor een asymmetrie ontstaat en dat zie je terug in de maatvoering.

    Bij de douches is het logisch dat er een LEDspot midden tussen de douchekoppen komt. Verder MOETEN de LEDspots altijd 400mm van de wand komen onder alle omstandigheden. Is de afstand tot wand verschillend, dan zal het licht op verschillende hoogten op de wand beginnen en dat is lelijk. Als er raambekleding gebruikt wordt, moeten de spots op 400mm van de voorzijde van die raambekleding komen. Verlichting is zichtwerk bij uitstek!

    Alles bij elkaar genomen ontstaat de maatvoering zoals hier getekend is. Uit de afbeelding 2 blijkt dat dit niet storend is. Neem bij twijfel contact op met Megaman voor een gedegen advies: verkoop@megaman.nl of bel 085 – 273 30 33.

     

    Disclaimer

    Al onze tips en adviezen worden u kosteloos gegeven uit overwegingen van dienstbaarheid. Ze zijn gebaseerd op jaren lange ervaring en met vakkennis opgesteld naar eer en geweten. U kunt aan deze tips en adviezen echter geen rechten ontlenen en u gebruikt ze voor eigen rekening en risico. MEGAMAN® Nederland zal geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor schades, direct of indirect, gevolg of vervolg, die mogelijk zouden kunnen voortvloeien uit het overnemen van de adviezen en tips die hier gegeven zijn. 

    Deel dit artikel
    4 minuten lezen   25 augustus 2022