menu
 
MEGAMAN®

    Totale lichtoplossing voor het optimaliseren van uw projecten.

    Leg uw project aan ons voor

    Lagere investering, hogere kwaliteit en gegarandeerd eindresultaat door totaaloplossing.

    Installateur? Wij bieden totaal oplossingen

    • Volledige project ontzorging incl. aanpak en levering.

    • Eén vast aanspreekpunt gedurende het gehele project.

    • Lichtberekening en ontwerp conform wettelijke normen en gedragscodes.
    • Visuele 3D presentatie incl. uw design-wensen.

    Totaal ontzorgd voor elke sector

    Project van A tot en met Z

    Als expert in de lichtbranche, weten we dat elke sector zo zijn eigen specificaties nodig heeft. Voor alle sectoren geldt dat we met de projectservice ervoor zorgen dat de lichtinstallatie de juiste hoeveel licht levert, kwaliteit en sfeer levert tegen de laagste aanschafkosten, een minimum aan geïnstalleerd vermogen en een minimaal aantal branduren.

    Met de projectservice leveren we dan ook een compleet pakket: lichtontwerp, lichtberekeningen, het opstellen van het lichtplan, 2D CAD-tekeningen van het lichtplan, 3D-renderings voor visuele evaluatie, verduurzamingsadvies en begrotingen.

     

    MEGAMAN® kan ook uw gehele project uitvoeren

    Dankzij onze vaste partners kunnen we projecten elektrotechnisch aannemen en het hele traject voorzien van concept, ontwerp en uitvoering tot complete oplevering en onderhoud. Heeft u andere vragen dan kunt u ook gerust contact met ons opnemen.

    Project voorleggen

     

    Energiebesparingsplicht

    Met MEGAMAN® Project Service de complete verlichting snel op orde

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden, waar onder andere de Energiebesparingsplicht onder valt. Dit verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren, zoals het overstappen op energiezuinige LED verlichting. De uitgebreide project service van MEGAMAN® biedt u hierin de helpen hand in het complete project: adviseren, ondersteunen en realiseren.

    De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) gebruiken. Voor meer inhoudelijke informatie kunt u terecht op de website van Rijkdienst voor Ondernemend Nederland.

    Project voorleggen

    Nieuwbouw en renovatieprojecten

    We zijn er met de MEGAMAN® projectservice voor zowel nieuw bouw als renovatieprojecten. Het is per project afhankelijk welke stappen relevant zijn.

    • Formuleren van het programma van eisen incl. tijdsplanning.
    • Voorlopig ontwerp met een grove begroting.
    • Definitief ontwerp incl. uitwerking programma van eisen, lichtplan met offerte, plattegrondtekeningen van lichtinstallaties en 3D-renderings.
    • Presenteren en evalueren van het lichtplan incl. advies over budget, armatuurkeuze, lichtkleuren, posities, uitstraling, functionele aspecten, design, etc..
    • Logistieke planning.
    • Leveren, monteren en aansluiten.

    Bestaande verlichting vervangen voor LED verlichting

    We werken complete voorstellen uit om bestaande verlichting te vervangen voor LED-verlichting. Onze ervaren specialisten hebben uitgebreide kennis van de oude verlichtingstechnologieën. Deze kundigheid zorgt onder andere voor een realistisch (betaalbaar) plan bij de vervanging van oudere verlichting.

    Bij een renovatieproject doen we doorgaans eerst een opname van de bestaande lichtinstallatie. We zoeken uit welke LED-armaturen in aanmerking komen voor het vervangen van de oude verlichting. Hierbij is kennis van de oude technieken van doorslaggevend belang. Bij renovatieprojecten maken we ook gebruik van een energiebesparingsberekening en een ruimtestaat, waarin oud en nieuw vermeld staat per ruimte en armatuurtype.

    Project voorleggen

    3D lichtplan visualisaties

    Het lichtontwerp in beeld

    Een goed lichtinstallatie-ontwerp is meer dan enkel licht in een ruimte brengen. Nadat het visuele aspect in orde is gemaakt, volgt de functionele toetsing: is er genoeg licht, heeft het de juiste lichtkwaliteit, biedt het de gewenste visuele comfort en is er geen verblindingshinder.  

    3D-rendering horeca lichtontwerp

    In de horeca is sfeer en uitstraling belangrijker dan ‘veel licht’. Met een 3D-rendering maken we de visuele kwaliteit zichtbaar, aangezien dit simpelweg niet met enkel een lichtberekening kan.

    In het voorbeeld zie je dat elke tafel zijn eigen spot heeft. Gasten kunnen daardoor de kaart goed lezen. Mensen buigen naar elkaar toe, omdat het licht in het midden van de tafel is gericht. Dit verhoogt de sfeer.

    De schilderijen zijn apart verlicht, waardoor ze zichtbaar zijn en de ruimte mede definiëren. Het omgevingslicht is voldoende om je te kunnen oriënteren zonder dat het de sfeer aantast. De spots zijn op een spanningsrail gemonteerd en dit maakt het toekomstbestendig, aangezien ze gemakkelijk te verplaatsen zijn en veranderingen in de indeling in de ruimte makkelijk kunnen volgen.

     

    3D lichtplan visualisatie restaurant

    Armaturen

    Het effect van verlichting

    Verlichting bepaalt de uitstraling van een ruimte

    Met het juiste lichtadvies voldoe je niet alleen aan de verlichtingsnormen (NEN-EN 12464-1:2021), maar geef je ook de ruimte een bepaalde uitstraling en sfeer. Op de afbeelding zien we drie keer dezelfde ruimte, maar drie keer een andere sfeer, uitstraling en armatuurdesign.

    • De standaardoplossing: doelmatige en efficiënt verlicht tegen de laagste kosten, maar wel meer dan ‘simpelweg’ een lamp met E27-fitting.
    • Gekozen voor een focuspunt: de vergadertafel. De verlichting wordt hierbij enkel op de vergadertafel uitgelicht, dit zorgt voor een intiemere sfeer.
    • Bij dit ontwerp is het licht naar beneden gericht, waardoor bovenin een donkere band te zien is. De ruimte oogt hierdoor optisch lager en dat geeft een bepaalde uitstraling aan de ruimte.

    Functionele toetsing door MEGAMAN®

    Bewijs wettelijke voorschriften en normen

    Heeft u een energiebesparingsplicht? Dan moet u daar eens in de vier jaar over rapporteren. Met de functionele toetsing kunt u aantonen dat u voldoet aan de wettelijke voorschriften en normen.

    De functionele toetsing geeft ook inzicht in het aantal armaturen dat nodig is. Hierdoor kunnen we het benodigd aantal armaturen zo laag mogelijk houden. Dit draagt uiteindelijk bij aan het laag houden van de aanschafkosten, de montage- en aansluitkosten, en het energieverbruik.

    Functionele toetsing

    Specificaties per sector

    Kantoren en onderwijs

    Kantoren en onderwijs zijn vergelijkbaar qua verlichting. Het accent ligt op lage kosten, doelmatige en efficiënte verlichting die voldoet aan de eisen, zoals de verlichtingsnorm NEN-EN 12464-1:2021.

    Zorg

    De zorg is vergelijkbaar met kantoren en onderwijs, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoefte van de cliënten. Er zijn een tal van bijzondere situaties waar rekening mee wordt gehouden, zoals gewelddadig gedrag in combinatie met armaturen en montage.  

    Horeca

    Bij horeca licht het accent op sfeer en uitstraling. Het visuele aspect weegt zwaarder dan de functionele aspecten daarbij telt ook het design van het armatuur mee.

    Retail

    Bij retailverlichting ligt het accent op het aantrekkelijk presenteren van producten en winkelroute. Verlichting kan mensen onbewust sturen in de winkel, hiërarchie aanbrengen en een winkel exclusief of goedkoop laten ogen. Een goed verlichte winkel zal meer omzet genereren.

    Industrie

    Er worden verschillende eisen gesteld aan de verlichting bij (zeer) specifieke productieprocessen. Een bedrijvenpand heeft andere behoeftes aan verlichting als een ruimte voor visuele controle van lakwerk voor een auto. Deze specifieke kennis hebben onze specialisten in huis.

    Appartementencomplexen

    Bij appartementencomplexen gaat het om gemeenschappelijke ruimtes, zoals entreehallen, traphuizen, galerijen en parkeergarages en -plaatsen. Het accent ligt op doelmatig en efficiënte verlichting tegen een lage prijs. In luxere complexen kan de uitstraling en armatuurdesign meer nadruk krijgen.

    Project vrijblijvend voorleggen

    Bedrijfsgegevens

    Projectgegevens